Mergi la conţinutul principal

Al doilea Comitet Mixt de Organizare al Sezonului România – Franța se desfășoară la Paris

În perioada 4 – 8 decembrie 2017 are loc cel de-al doilea Comitet Mixt de Organizare (CMO) pentru Sezonul România – Franța, la Institutul Francez din Paris. Timp de cinci zile, delegația română și cea franceză vor participa la ședințe tehnice pentru stabilirea programului cultural bilateral al Sezonului, precum și a modului de lucru și de cooperare dintre cele două echipe.

Reuniunea se desfășoară cu un an înaintea începerii Sezonului (30 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019), eveniment bilateral, care coincide cu exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019) și cu împlinirea Centenarului Marii Uniri și al Primului Război Mondial.

Sezonul marchează o întoarcere la intimitatea care a caracterizat în secolul XX relațiile dintre cele două țări și este pus sub semnul Europei, a istoriei si valorilor comune, a inovației și a unor noi echilibre între teritoriile urbane și rurale, între societate și natură, între tehnologie și cultură. În același timp, își propune să ofere tinerilor creatori, în cel mai larg sens al termenului, din domeniul artelor sau industriilor, ocazia de a vorbi despre România și Franța următorului secol. Pe parcursul celor șapte luni, programul va cuprinde peste 300 de activități artistice, culturale, științifice și educaționale, organizate de instituții partenere din cele două țări. 

Cu o experiență de peste 30 de ani materializată în 60 de Sezoane, Franța organizează CMO prin Institutul Francez (IF) de la Paris, alături de Ministerul Culturii, Ministerul Europei și al Afacerilor Externe (MEAE), Ministerul Învățământului Superior, Cercetării și Inovării, precum și de Ambasada Franței și Institutul Francez din România. Delegații Franței sunt Jean-Jaques Garnier, Comisar General al Sezonului, echipa sa, precum și reprezentanții instituțiilor implicate.

 

Participarea României la CMO este asigurată de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), în calitate de coordonator al proiectului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cultural Român și Ambasada României în Franța. Deschiderea sesiunilor de lucru va avea loc în prezența E.S. Luca Niculescu, Ambasador al României în Franța. Andrei Țărnea, Comisar General al  Sezonului, va reprezenta România la întâlnirile de la Paris, alături de delegația Sezonului.  

 

CMO se va încheia vineri, 8 decembrie, cu o sesiune plenară la sediul MEAE, în cadrul căreia cei doi comisari vor prezenta concluziile celor patru zile de discuții, programul evenimentului și direcțiile de acțiune. La semnarea procesului verbal vor participa: Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial Departamentul Cultură, Culte și Centenar, Alexandru Oprean, Secretar de Stat MCIN, Cosmin Dinescu, Secretar General MAE, Pierre Buhler, Președintele IF de la Paris, E.S. Michèle Ramis, Ambasador al Franței în România, Laurence Auer, Director Cultură, Învățământ, Cercetare și Parteneriate MEAE, precum și delegațiile celor două țări la CMO.

 

„Vestea bună este că am intrat într-o logică normală pentru un eveniment de o asemenea amploare. Există acum o echipă a României care lucrează, în colaborare cu echipa franceză, pentru a asigura desfășurarea optimă a Sezonului. Sunt încrezător că ședințele de la Paris vor contribui la consolidarea programului și completarea tipurilor de activități, elemente esențiale pentru desfășurarea pregătirilor în anul care ne-a mai rămas până la începerea Sezonului,” a declarat Andrei Țărnea.