Mergi la conţinutul principal

Anunț CNA - Propuneri de modificare a criteriilor pentru înscriere și promovare în Registrul Arheologilor din România

Comisia Națională de Arheologie (CNA) lansează către întreaga comunitate profesională invitația de a participa cu idei și propuneri concrete de modificare a criteriilor pentru înscriere și promovare în Registrul Arheologilor din România.

Astfel, CNA așteaptă propunerile dumneavoastră în termen de 10 zile (până în data de 20 iulie 2019, inclusiv). Acestea vor fi trimise pe adresa de corespondență patrimoniu.cultural@cultura.ro.

Precizăm că vineri, 5 iulie, ora 10.00, a avut loc întâlnirea domnului Ministru al Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz cu Biroul Executiv al Comisiei Naționale de Arheologie, pentru discutarea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național.

În cadrul întrevederii, reprezentanții Comisiei Naţionale de Arheologie au prezentat Ministrului Culturii și Identității Naționale punctul de vedere al Comisiei Naționale de Arheologie referitor la respingerea fermă a transferării către Institutul Național pentru Cercetare și Formare în Cultură a rolului de atestare a debutanților/ specialiștilor/ experților în domeniul cercetării arheologice. Acest punct de vedere și argumentația aferentă au fost depuse în mod oficial la Registratura MCIN la sfârșitul întâlnirii de către Biroul Executiv al Comisiei Naționale de Arheologie. De asemenea, reprezentanții Direcției Patrimoniu Cultural au prezentat, pe scurt, cele două proceduri de infrigement inițiate împotriva statul român referitoare la atestarea profesională în domeniul culturii.

Din discuțiile purtate au reieșit cu claritate mai multe puncte, părțile punându-se de acord asupra următoarelor:

- retragerea articolului incriminat (art. 12, litera l prim) și păstrarea în viitor a unei formule legale de atestare care să implice exclusiv Ministerul Culturii și Identității Naționale, alături de Comisia Națională de Arheologie în atestarea gradelor profesionale în arheologie; procedura aferentă va fi însă îmbunătățită și actualizată, inclusiv față de reglementările europene la care România este parte.

- formularea, în termen de 30 zile, a unor principii și criterii actualizate din partea CNA, riguroase pentru înscriere și promovare în RAR (Registrul Arheologilor din România). În acest sens, CNA va propune imediat un grup de lucru propriu care să activeze în colaborare cu funcționarii de specialitate din cadrul MCIN.

- membrii CNA au sesizat domnului Ministru Valer-Daniel Breaz blocarea la nivel administrativ a modificărilor legislative mai vechi la OG 43/2000, după ce acestea au fost aprobate de către Senatul României. Domnul Ministru al Culturii și Identității Naționale a asigurat că se vor face demersuri pentru identificarea situației de fapt și măsuri concrete pentru deblocarea acestor reglementări benefice pentru procedurile de autorizare.

- CNA va solicita convocarea unei noi întâlniri de lucru cu participarea conducerii MCIN și a direcției de resort, respectiv a reprezentanților desemnați ai CNA în interiorul perioadei de 30 zile stabilite pentru analiza progresele concrete în pregătirea modificărilor legislative agreate.