Mergi la conţinutul principal

ANUNȚ - Zilele Europene ale Patrimoniului - Ediţia a XXVI – a 2018

Zilele Europene ale Patrimoniului    

O iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene 

European Heritage Days

Journées européennes du Patrimoine

 

 ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

 Ediţia a XXVI – a 2018 în România „ Locuri ale Memoriei ” este tema  majoră a evenimentelor din sâmbăta - 15 septembrie 2018 în diverse locuri din România.

În fiecare an, în luna septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să participe în ambianța  monumentelor istorice din întreaga Europă la evenimente dedicate patrimoniului cultural. Din anul1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai  monumente istorice, dar şi situri sau zone mai puţin cunoscute care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul locuitorilor de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural şi îmbogăţeşte cunoaşterea diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.

 

„Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul" este sloganul pentru anul 2018 - anul care va celebra diversitatea patrimoniului nostru cultural la nivel european, național, regional și local.

 

Pentru anul 2018, Parlamentul  European și Consiliul Uniunii Europene au instituit Anul European al Patrimoniului ce are deviza ”patrimoniul nostru cultural – unde trecutul  întâlnește viitorul” cu scopul de:

- promovare a diversității culturale, a dialogului  intercultural și coeziunii sociale,

- consolidare a contribuției patrimoniului cultural european în societate  și economie prin capacitatea sa de a susține cultura și sectoarele creative, incluzînd intreprinderile mici și  mijlocii:

 - contribuind la promovarea patrimoniului cultural ca un element important al relațiilor dintre Uniunea Europeană și celelalte state, bazate pe interesele și cerințele țărilor partenere și pe competențele europene în domeniul patrimoniului cultural. Statele membre sunt chemate să implementeze activități și evenimente prin care să crească aprecierea asupra patrimoniului cultural al Europei și să dezvolte sentimentul apartenenței cetățenilor ei la valorile europene.

Desigur, Ministerul Culturii și Identității Naționale  a aderat la această inițiativă prin implicarea instituțiilor sale  și a invitat toate instituțiile culturale publice, cât și private, să participe cu activități specifice Anului European al Patrimoniului.

Institutul Național al Patrimoniului – contact 2018@patrimoniu.gov.ro – selectează, în concordanţă cu obiectivele europene, proiectele și evenimentele culturale care să mobilizeze un număr cât mai mare de beneficiari şi să aibă un impact relevant în societate.

 

Patrimoniul cultural comun al Europei este dinamic și se îmbogățește nu doar prin redescoperirea rădăcinilor comune ale popoarelor și națiunilor  europene  cât și prin continua  evoluție a inițiativelor și programelor dedicate, printre care și Zilele Europene ale Patrimoniului.

 

 

Zilele Europene ale Patrimoniului        O iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene 

European Heritage Days

Journées européennes du Patrimoine

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. România a obţinut recunoaşterea definitivă a Marii Unirii  după doi ani și noile sale graniţe au fost recunoscute prin Tratatul de la Trianon, la 4 iunie 1920. În anul Centenarului avem ocazia de a ne omagia marile personalităţi care au contribuit la  formarea României de astăzi. De aceea, începând din anul Centenarului, ne-am propus să continuăm construcția României având la bază tot ceea ce e valoros şi fundamental.

Marea Unire reprezintă apogeul unei istorii milenare. Prin intrarea României în concertul marilor națiuni europene moderne, Centenarul acestui eveniment ne îndeamnă la recunoașterea eforturilor, sacrificiilor și talentului pus la temelia construcției naționale, de către cetățenii români de toate etniile, care au ilustrat cultura și spiritualitatea națională. ”Semnificația anului 2018 are darul de a sublinia și unitatea culturală românească, peste frontierele politice existente în prezent, aducând un omagiu sobru devotamentului pentru cultura națională și constituind un spațiu al educației culturale și civice".

 

Aceste considerente au constituit temeiul formulării temei „ Locuri ale Memoriei ” pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor ediţiei ZEP, prin care să se reflecte semnificațiile anului 2018 pentru România. 

 Desfăşurare a evenimentelor ediţiei a XXVI-a în România : sâmbătă  15 septembrie 2018.

 

Tema oferă posibilitatea iniţierii organizării unui evantai de evenimente culturale evocatoare sau desfășurarea lor în locuri, situri sau monumente istorice care să ilustreze aceste semnificații ale anului 2018.  

Se  propun evenimente prin care să se cunoască și să se interpreteze valorile de patrimoniu cultural, monumentele istorice de valoare, printre care locurile ale memorabilelor confruntări militare de la Târgu Jiu, Mărășești, Mărăști și Oituz sau alte locuri ale memoriei cu semnificație pentru realizarea Marii Uniri, vizite ghidate la: expoziţiile muzeelor locale, la monumentele istorice semnificative pentru momentele înfăptuirii Marii Uniri ori interpretări ale patrimoniului cultural ce reflectă rădăcinile europene care pot constitui atracţii instructive și pentru publicul tânăr.

Ca şi la edițiile precedente, Direcţiile Judeţene pentru Cultură sunt chemate să promoveze și să monitorizeze evenimentele culturale cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, pe raza teritoriului lor de competenţă.

Scopul evenimentelor Zilelor Europene ale Patrimoniului este de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural, iar în cadrul temei din acest an, de a  evidenţia rolul păstrării valorilor culturale tradiţionale ce contribuie semnificativ la cultura europeană.

 

 

DPC - Coodonator ZEP arh Ileana Kisilewicz