Mergi la conţinutul principal

Aprobarea Strategiei pentru cultură și patrimoniu național 2016-2022

România nu are în acest moment o strategie națională pentru cultură și patrimoniu național. În 2016, o echipă formată din specialiști ai Ministerului Culturii și cercetători au revizuit documentul existent din 2013, pe care l-au transformat într-un instrument clar și bine orientat, în sprijinul artiștilor, operatorilor culturali și al cetățenilor, prin acces la cultură.

 

Strategia pentru cultură și patrimoniu național 2016-2022 a fost pusă în consultare publică pe 4 noiembrie iar Ministerul Culturii a organizat pe 24 noiembrie o dezbatere publică din oficiu.

 

Documentul reprezintă rezultatul unei munci intense, care s-a bazat inclusiv pe consultarea și participarea Platformei pentru Cultura Vie și a personalului ministerului și pe sprijinul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Modelul de planificare culturală astfel propus este în consonanță cu tendințele europene de elaborare de politici publice la nivel național, care orientează cultura în sprijinul beneficiilor societale și al drepturilor fundamentale. În același timp, au fost actualizate majoritatea datelor statistice disponibile la nivel național și au fost incluse proiecte majore, definitorii pentru dezvoltarea sectorului cultural până în 2022.

 

Din păcate, din rațiuni de timp, Strategia nu a mai putut fi aprobată prin Hotărâre de Guvern de către Guvernul Cioloș. Ministerul Culturii consideră esențială adoptarea documentului de Strategie de către viitorul Guvern, planificarea culturală reprezentând un demers profesionist, specializat și profund ancorat în realitățile sociale și culturale. Sperăm ca acest demers să aibă sprijinul sectorului cultural, principalul beneficiar al măsurilor propuse, care prin aprobarea Strategiei ar putea urmări și participa la luarea deciziilor de politică publică, având pentru prima dată un instrument de previziune și planificare clar și precis.

 

Documentul trimis în avizare interministerială poată fi consultat pe site: http://www.cultura.ro/concluziile-dezbaterii-publice-strategia-pentru-cultura-si-patrimoniu-national-2016-2020