` Ministerul Culturii - COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

24.07.2014 |

0


 

 

 

Comunicat de presă

 

Ministerul Culturii a constatat cu stupoare că portretul marelui poet român, Mihai Eminescu este folosit abuziv în contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice. Ministerul consideră că acest gen de acțiune este revoltătoare și  nu se află în conformitate cu bunele uzanțe și exploatarea normală a operei artistice.

 

Ministerul Culturii își exprimă profunda indignare cu privire la  folosirea imaginii celui mai important poet român în scop pur comercial, asociat unui produs sau unui serviciu de tipul celui la care se face referire. Există o serie de utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoștință publică care pot fi permise, fără consimțământul autorului și fără plata vreunei remunerații, dacă respectă anumite condiții impuse de Legea nr. 8 /1996 privind drepturile de autor şi conexe, detaliate în cuprinsul art. 33. Două dintre aceste condiții ar fi ca aceste utilizări să fie conforme bunelor uzanțe și să nu contravină exploatării normale a operei.

 

Totodată, dorim să vă aducem la cunoștință că art. 30, alin (6) din Constituția României prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.


O altă reglementare aplicabilă dreptului la propria imagine se regăsește în Legea nr. 148/ 2000 (art.6, lit.f.) care interzice prejudicierea imaginii, onoarei, demnității și vieții particulare a persoanelor.


Ministerul Culturii solicită firmei care derulează această campanie publicitară să respecte prevederile legale cu privire la bunele uzanțe ale operei poetului Mihai Eminescu, iar pentru a nu contraveni  exploatării normale a operei, să renunțe imediat la folosirea în scop comercial a imaginii marelui poet.

 

Spune-ţi părerea aici:
* informaţii obligatorii