Mergi la conţinutul principal

Capitala Europeană a Culturii

Lansată în 1985, la inițiativa ministrului grec al culturii, Melina Mercouri, competiția „Capitale Europene ale Culturii” s-a dezvoltat într-unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale din Europa și a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate acțiuni ale Uniunii Europene. De-a lungul timpului, competiția a contribuit la dezvoltarea culturală, socială și economică a multor orașe și regiuni din Europa și vecinătate.

În conformitate cu Decizia nr. 445/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire a unei acțiuni a Uniunii în favoarea evenimentului „Capitale Culturale Europene” (CEaC) pentru anii 2020-2033, care reglementează acțiunea Capitale Europene ale Culturii, pentru anul 2021 sunt desemnate trei Capitale Europene ale Culturii: una din România, una din Grecia și una dintr-o țară candidată la Uniunea Europeană. Juriul de experți a recomandat orașul Novi Sad din Serbia pentru a-i fi acordat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Pentru România, juriul de experți independenți responsabil cu evaluarea candidaturilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 a recomandat ca acesta să îi revină orașului Timișoara. Patru candidaturi s-au aflat pe lista scurtă, după runda inițială de preselecție, din decembrie 2015: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Ministerul Culturii a desemnat oficial orașul Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

Conform Regulamentului de procedură al competiției, Ministerul Culturii acționează în calitate de autoritate de management responsabilă de organizarea și gestionarea acțiunii „Capitale Culturale Europene” pentru anul 2021 în România. Titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 reprezintă o prioritate pentru România și generează avantaje substanțiale în domeniile cultural, social și economic, atât pe parcursul anului respectiv cât și ulterior.

www.capitalaculturala2021.ro