Mergi la conţinutul principal

Ce le-am spus actorilor de la Competiția HOP

Ce le-am spus actorilor de la Competiția HOP:

„Un ministru ar trebui să deschidă și să faciliteze accesul cetățenilor la viața culturală, să încurajeze creația, să dea tinerelor talente posibilitatea de a debuta.”

 

Ministrul Culturii Corina Șuteu s-a întâlnit pe 7 septembrie 2016 la Costinești, în cadrul Galei HOP, cu tinerii actori selectați în competiția organizată de UNITER.

 

Corina Șuteu și-a dorit o discuție personală cu aceștia, prin care să afle problemele, nevoile și nelămuririle noii generații care reprezintă teatrul românesc, pentru ca apoi să răspundă la întrebările lor. La întâlnirea din complexul Vox Maris s-au strâns nu numai tinerii, ci și “foarte tinerii actori” Victor Rebengiuc, Ion Caramitru și Marian Râlea, așa cum i-a numit Ministrul, spre amuzamentul celor prezenți.

 

Ministrul a făcut o introducere tinerilor actori, majoritatea născuți după Revoluție, în istoria instituțională a teatrului românesc din ultimele decenii. A vorbit apoi despre rolul pe care ar trebui să-l joace un Minister al Culturii: să deschidă și să faciliteze accesul cetățenilor la viața culturală, să încurajeze creația, să dea tinerelor talente posibilitatea de a debuta.

 

“Să fii Ministru nu e deloc fun”, le-a mai spus Corina Șuteu celor prezenți. “Trebuie să faci tot soiul de lucruri grele, majoritatea plicticoase, despre care v-ați putea întreba de ce ar vrea cineva să și le asume. Multă lume pare să fie de acord cu înțelepciunea din vorbele lui Homer Simpson: «Dacă un lucru e greu de făcut, atunci nu merită să-l faci!». Unii dintre voi, precum consilierul meu Anghel Damian, și-au luat inima în dinți și au avut dorința de a-și asuma astfel de responsabilități dificile pentru ca sistemul să vină în întâmpinarea nevoilor voastre. E o lecție importantă de învățat. Încrederea se construiește din ambele părți.”

 

Corina Șuteu i-a încurajat pe actorii debutanți să își deschidă perspectivele și să nu se rezume la scena națională, ci să se vadă ca actori pe o scenă globală. “Nu trebuie să vă fie teamă de lărgirea asta de teritoriu. «Aruncă-ți inima peste gard și trupul o va urma.», spune un proverb zen.”


I-a invitat apoi pe tinerii actori să se informeze cu privire la legislație și la instituțiile care le protejează interesele profesionale și le-a sugerat că o agenție de consultanță juridică ar putea fi mai eficientă pentru a-i acompania în carieră.

 

Printre problemele semnalate de actori se numără lipsa de transparență a teatrelor (mai ales cu privire la castinguri și la oportunitățile de angajare), absența unui serviciu eficient și deschis candidaturii pentru roluri, ca și a unei baze de date publice cu profilul actorilor din România.

 

"Un mare actor face din defectele lui calități", le-a spus Ion Caramitru tinerilor de la Gala HOP, apreciind că sunt 4000 de actori în România la ora actuală și că, deși e vorba de o comunitate mică, e una importantă, care cuprinde mulți formatori de opinie.

 

Anghel Damian le-a spus colegilor săi din lumea teatrului că are privilegiul de a privi problema din ambele părți și că, din poziția de acum, a realizat că un nivel de implicare responsabilă al curatorilor ar putea rezolva multe frustrări. “Renunțarea la micile complicități este primul lucru care ar face sistemul să funcționează mai bine”, a concluzionat el.

 

Victor Rebengiuc a vorbit la rândul său despre inflația de școli de actorie care au ajuns să “vândă” diplome, ignorând criteriul meritului în selecția lor și care produc “actori” pe bandă, dezamăgindu-i apoi prin lipsa oportunităților de a juca.

 

În final, Corina Șuteu și-a arătat disponibilitatea de a-i acompania pe tinerii actori în carierele lor și i-a invitat să studieze textul noii ordonanțe de urgență adoptate de Guvern (http://mc.dev.zitec.ro/oug-pentru-modificarea-doua-acte-normative-importante-din-domeniul-culturii), care aduce multe îmbunătățiri și elimină unele blocaje care afectau instituțiile de spectacole și organizarea de evenimente culturale. “Știu că responzabilizarea cere anumite sacrificii, dar mersul lucrurilor ține în mare măsură și de voi și de felul în care vă informați”, le-a mai spus Ministrul, înainte să le ureze succes în competiția la care iau parte.