Mergi la conţinutul principal

CONSULTARE PUBLICĂ – Directiva 77/2011/UE

Vă aducem la cunoştinţă o nouă consultare publică lansată de Comisia Europeană, referitoare la exercitarea drepturilor artiștilor interpreți și ale producătorilor din sectorul audiovizual.

Obiectivul este colectarea de informații şi date referitoare la practicile curente din sector. Ulterior primirii feedback-ului menţionat, Comisia Europeană va elabora un raport prin care va fi evaluată o posibilă extindere a duratei de protecție a drepturilor conexe pentru artiştii interpreți şi producătorii din domeniul audiovizual, astfel cum prevede Directiva 77/2011/UE.

Menționăm faptul că Directiva 77/2011 a extins durata de protecție a drepturilor conexe ale artiştilor interpreți şi ale producătorilor din domeniul muzical de la 50 la 70 de ani, în anumite condiții. Conform prevederilor art. 3.2 din Directiva 77/2011, Comisia Europeană are obligația de a analiza oportunitatea extinderii şi pentru sectorul audiovizual, în scopul unei eventuale alinieri. Rezultatele consultării publice vor fundamenta astfel un posibil act normativ în materie.

Categoriile de stakeholderi cărora li se adresează consultarea: artişti interpreți, producători, distribuitori, organisme de radiodifuziune, platforme online, instituții de patrimoniu cultural, agenți de vânzări.

Chestionarul aferent, disponibil în engleză, franceză şi germană, poate fi completat până la data de 30 septembrie 2019, la adresa https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/targeted-consultation-exercise-rights-performers-and-producers-audiovisual-sector.