Mergi la conţinutul principal

Europalia

Participarea României, ca stat invitat de onoare, la Festivalul EUROPALIA

La data de 25 mai 2016, România a obținut statutul de țară invitată la ediția din anul 2019 a Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA. Înființat în 1969, Festivalul s-a bucurat până în prezent de 25 de ediții, dedicate unor state cu un important tezaur cultural precum: Brazilia, China, Rusia, Italia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Mexic, Portugalia, Japonia, Austria, Spania, Grecia, Belgia, Germania, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Olanda, Italia.

Prezența României la această manifestare culturală de anvergură și notorietate internațională constituie, dincolo de oportunitatea de consolidare a unor contacte și a unei rețele instituționale în sfera cultural-artistică, un excelent prilej de promovare a patrimoniului și culturii românești, prin toate formele de expresie artistică. De asemenea, aceasta atrage un important capital de imagine, în continuarea exercițiului Președinției Consiliului UE, prevăzut pentru România în primul semestru al anului 2019.

Participarea României la acest Festival a fost pregătită și susținută la nivel guvernamental încă din anul 2014. În acest sens, au fost aprobate în sedință de Guvern două memorandumuri: Memorandumul cu tema „Aprobarea pregătirii candidaturii României pentru obținerea statutului de țară invitată în cadrul festivalului bienal Europalia, pe durata președinției Consiliului UE în anul 2019” și Memorandumul cu tema „Candidatura României ca țară invitată de onoare la ediția din 2019 a EUROPALIA”.

În data de 28 septembrie 2016, a fost adoptată în ședință de Guvern Hotărârea privind stabilirea măsurilor necesare pentru asigurarea participării României, ca țară invitată de onoare, la Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA 2019, în vederea constituirii unui cadru pentru respectarea în continuare a angajamentelor pe care România le-a asumat până acum. Acestea sunt incluse în Memorandumul de Înțelegere, ce a fost semnat la 4 octombrie 2016 de către Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, pentru partea română, și de EUROPALIA International. Acest document constituie cadrul general al colaborării dintre România și EUROPALIA International.