Mergi la conţinutul principal

Hotărâre privind înscrierea în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale a bunului imobil ”Casa Gănescu”, pentru stabilirea sediului Muzeului Național ”Constantin Brâncuşi"

Guvernul României a adoptat, în ședința din 12 august 2019, o Hotărâre privind înscrierea în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale a bunului imobil „Casa Gănescu”, pentru stabilirea sediului Muzeului Național ”Constantin Brâncuşi".

Prezentul act normativ are ca obiect declararea ca bun de interes naţional şi înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, a bunului imobil „Casa Gănescu”, pentru stabilirea sediului Muzeului Național „Constantin Brâncuşi".

Proiectul de hotărâre s-a impus a fi necesar în contextul în care, în anul 2015, s-a adoptat Legea nr. 199/1995 pentru înființarea Muzeului Național „Constantin Brâncuși” în municipiul Târgu Jiu, însă fără a se stabili în mod concret un sediu pentru instituție. Astfel, a fost identificat imobilul „Casa Gănescu”, clădire monument istoric amplasat în centrul municipiului Târgu Jiu, în apropierea Parcului Municipal „Constantin Brâncuși”.

Mai mult, „Casa Gănescu” poartă amprenta lui Constantin Brâncuşi, fiind imobilul în care marele artist a locuit în perioada 1937 – 1938, atunci când a realizat la Târgu Jiu Ansamblul „Calea Eroilor“, compus din operele Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Fără Sfârșit.

Ȋn curtea imobilului sunt amplasate câteva opere de artă ce poartă semnătura lui Constantin Brâncuşi, ce stau mărturie perioadei în care acesta a locuit acolo şi totodată, accentuează importanţa şi valoarea culturală şi istorică a “Casei Gănescu”.