Mergi la conţinutul principal

Informații referitoare la restituirea donațiilor efectuate în cadrul subscripției publice pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului”

Ordonanță de urgență privind prorogarea unor termene – Cumințenia Pământului

 

Guvernul României a adoptat în data de 7 decembrie 2018 o Ordonanţă de urgenţă privind prorogarea unor termene având în vedere faptul că procedura de restituire a donaţiilor pentru Cumințenia Pământului trebuia să fie finalizată până la data de 31 decembrie 2018, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017.

Restituirea donaţiilor este o operaţiune amplă şi complexă, presupunând implicarea,  alături de Ministerul Culturii şi Identităţii Nationale (MCIN), a unor persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ cu care ministerul a încheiat contracte pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele şi pe seama sa, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016. Astfel, apare necesitatea prorogării termenului legal instituit, care să permită continuarea restituirii donaţiilor şi în cursul anului 2019, în vederea protejării intereselor tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania de donaţie.

În lipsa acestor măsuri legislative luate în regim de urgenţă, impuse de o situaţie extraordinară, imprevizibilă, ar fi existat pericolul de a nu putea fi finalizată în totalitate returnarea donaţiilor şi, astfel, în consecinţă, pericolul de a fi prejudiciaţi donatorii. Nu ne puteam permite așa ceva”, a explicat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz.  

Așadar, termenul prevăzut la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017 privind stabilirea măsurilor în vederea asigurării mecanismelor şi a resurselor financiare necesare returnării donaţiilor colectate pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 1043 din 29 decembrie 2017, se prorogă până la data de 31 decembrie 2019.

În vederea protejării intereselor tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania de donaţie, MCIN va continua întâlnirile de lucru și colaborarea cu toate instituțiile de credit implicate în acțiunea de restituire a donațiilor efectuate pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia Pământului.

 

Arhivă 2018

HOTĂRÂRE privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea sumelor de bani încasate în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil

Comunicat anul 2018