Mergi la conţinutul principal

Jumătate de secol de la trecerea în neființă a marelui poet Tudor Arghezi

Se împlinesc astăzi 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi, poate cel mai mare poet al veacului trecut, a cărui operă constituie unul dintre vârfurile literaturii române. 

Născut în 1880 la București, cel care a avut norocul de a-l vedea pe marele Mihai Eminescu ca o prefigurare a destinului sau poetic, Tudor Arghezi a avut o activitate literară bogată, marcând decisiv nu doar poezia, ci și proza și arta pamfletului. A avut o viață lungă și tumultoasă;  a fost unul dintre gazetarii cei mai temuți ai vremii lui și unul dintre poeții care au revoluționat arta literară românească, răsturnând toate prejudecățile despre ce este poezia. Închis de două ori pentru opiniile sale politice și interzis ca scriitor aproape un deceniu, Arghezi a știut să sublimeze chiar și cele mai dure experiențe biografice în poezie de cea mai pură esență. 

Poezia sa religioasă, poezia pentru copii, proza ”neagră” și pamfletele necruțătoare alcătuiesc o operă atât de solidă, încât nici cenzura, nici trecerea vremii nu le-au putut știrbi strălucirea. 

Astăzi, la 50 de ani de la trecerea sa in vesnicie, păstrăm drept moștenire de la Arghezi frumusețea poeziei sale, cu sonoritatea ei inconfundabilă și spiritul critic al intelectualului pentru care imediatul este mereu perfectibil.

Sa stam mereu aproape de moștenirea sa și să-i cinstim cum se cuvine memoria. 

Galerie de imagini