Mergi la conţinutul principal

Mesaj al Ministrului Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu: 11 noiembrie, o dată cu semnificații profunde și speranța unei păci definitive

Anul 2018 reprezintă un moment unic pentru Europa, în care îi omagiem pe cei care în urmă cu o sută de ani au luptat în Marele Război. Data de 11 noiembrie marchează un moment istoric esențial: la ora unsprezece, în a unsprezecea zi, din cadrul celei de-a unsprezecea luni a anului 1918, intra în vigoare armistițiul dintre Germania și Antanta.

Astfel, lua sfârșit Primul Război Mondial, un conflict cum omenirea nu mai văzuse până atunci și în care au fost mobilizați peste 70.000.000 de militari, dintre care peste 15.000.000 de persoane au fost ucise. Niciun război nu antrenase asemenea forțe militare, acesta devenind cel mai sângeros război al omenirii, până în acel moment. Germania a pierdut 15% din populația masculină activă, Franța 10%, iar Austria și Ungaria peste 17%.

După încheierea războiului, Europa nu a mai rămas la fel, harta continentului fiind marcată de schimbări profunde. Patru imperii au dispărut, cel German, Austro-Ungar, Otoman și Rus, precum și multe dintre familiile regale cu tradiție care le-au condus. În acest fel, apăreau noi state moderne și independente.

Parte din procesul de schimbare a Europei de după Primul Război Mondial a fost și Marea Unire, care a fost înfăptuită prin recuperarea Basarabiei de la Imperiul Rus și a Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar. Astfel, la 1 decembrie 1918, se realiza idealul național al poporului Român.

În cinstea eroilor Primului Război Mondial, fie că este vorba despre țărani, simpli cetățeni, militari sau oameni politici însemnați ai acelei perioade, Ministerul Culturii și Identității Naționale omagiază spiritul de sacrificiu și vitejia celor care au luptat pentru ca oamenii anului 2018 să se poată bucura de unitatea și libertatea pe care le-au primit moștenire de la bravii soldați ai Marelui Război.