Mergi la conţinutul principal

Ministerul Culturii și Identității Naționale organizează evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii - 2019”

Ministerul Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organizează pe 1 martie 2019, ora 10:00, evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2019” ce va avea loc la București, în Aula Ministerului Culturii și Identității Naționale, în prezența ministrului Valer-Daniel Breaz.  

Scopul evenimentului este de a celebra creația românească tradițională și de a marca importanța păstrării tradițiilor prin recunoștința față de persoanele ce promovează și lasă moștenire, tuturor, elemente de patrimoniu național imaterial.

Astfel, vor premiate și decorate cu acest prilej persoanele declarate Tezaure Umane Vii în anul 2018, precum și cele care au fost declarate tezaure umane vii în edițiile anterioare ale programului. De asemenea, evenimentul va da curs expresiei artistice a meșterilor și a rapsozilor populari ce vor prezenta momente artistice, dar și o expoziție cu obiecte meșteșugărești ce vor fi expuse în foaierul Aulei Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Programul Tezaure Umane Vii este o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale.

La eveniment vor participa specialişti din mediile de cercetare, academic, universitar, muzeografi, membrii Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, alături de reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai instituțiilor și ai centrelor de cultură din teritoriu.