Mergi la conţinutul principal

Ministerul Culturii și Identității Naționale organizează standul național la Târgul de Carte de la Frankfurt (16 – 20 octombrie)

În perioada 16 – 20 octombrie se desfășoară la Frankfurt cel mai important târg de carte destinat atât profesioniștilor din domeniu cât și publicului larg. Prezența României la acest eveniment expozițional dedicat cărții este susținută de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin participarea a patru autori și a patru moderatori și traducători din limba germană. Autorii invitați de Ministerul Culturii și Identității Naționale sunt Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie și Vlad Zografi. Moderatorii și traducătorii sunt Ernest Wichner, Georg Aescht, Jan Cornelius și Alexandru Bulucz.

La standul românesc va avea loc o lansare-eveniment. În prezența autorului Mircea Cărtărescu, va fi prezentată ediția în limba germană a romanului Solenoid, apărut anul acesta la prestigioasa editură Zsolnay, în traducerea lui Ernest Wichner. La eveniment va participa și directorul editurii, Herbert Ohrlinger.

Un alt moment pregătit de organizatorii standului național va avea in centru o dezbatere in jurul personalității lui Werner Söllner, unul dintre cei apreciați poeți germani de origine română, decedat anul acesta, subiectul a numeroase dezbateri care intersectează istoria recentă și literatura. Cu acest prilej, alături de Ernest Wichner și Georg Aescht, va participa și tânărul poet, traducător și editor german de origine română, Alexandru Bulucz, toți trei cunoscându-l îndeaproape pe Werner Söllner.

De asemenea, scriitoarea Nora Iuga, una din cele mai importante autoare contemporane dar și un un nume celebru pentru piața de carte germană, se va afla într-o dezbatere cu moderatorul Ernest Wichner.

În cadrul manifestării culturale de la  Frankfurt, organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, vor avea loc prezentări ale unor romane nou apărute în literatura română și conectate la spațiul germanofon, respectiv Șapte octombrieaparținând lui Vlad Zografi (Humanitas, 2018), romanul Cartea Reghinei (Humanitas, 2019), sub condeiul autoarei Ioana Nicolaie. Tot la standul național se vor desfășura și evenimente ale editurii Pop din Ludwigsburg, moderate de editorul acesteia, Traian Pop. În decursul anilor, la editura Pop au apărut traduceri ale unor numeroși autori români.

Pentru a marca 30 de ani de la două evenimente istorice, respectiv Căderea Zidului Berlinului și Revoluția Română din decembrie 1989, la standul național va fi organizată o dezbatere-eveniment, sub forma unei mese rotunde, la care se vor afla invitați ai Ministerului Culturii și Identității Naționale. Standul național se află în Hala 5.0 poziția B146.

Standul României va găzdui peste 400 de titluri aparținând unui număr de peste 20 de edituri dar și o expoziție intitulată sugestiv „Cele Mai Frumoase Cărți din România”.

Programul evenimentelor organizate de Ministerul Culturii și Identității Naționale, la standul României:

 

Miercuri, 16 octombrie

09.00

Deschiderea standului României

17.00 – 18.30

25 de ani de activitate pentru agenția literară Simona Kessler. Cocktail.

Vineri, 18 octombrie

11.00 – 12.00

Lansare de carte: Solenoid de Mircea Cărtărescu (Zsolnay, 2019). Participă: Mircea Cărtărescu, Herbert Ohrlinger (editor), Ernest Wichner (traducător)

Moderare: Ernest Wichner. Traducere: Jan Cornelius

14.00 – 15.00

Lumini și umbre. Georg Aescht, Alexandru Bulucz și Ernest Wichner despre Werner Söllner. 

16.00 – 17.30

30 de ani. Ziduri, revoluții. Amintiri pentru viitor

Participă: Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Nora Iuga, Vlad Zografi.

Moderare: Ernest Wichner, Jan Cornelius. Traducere: Georg Aescht

Sâmbătă, 19 octombrie

11.00 – 12.00

Poezia Norei Iuga, între România și Germania. Participă: Nora Iuga, Ernest Wichner (moderare).

14.00 – 15.00

Șapte octombrie. Vlad Zografi și ultimul său roman. Moderare și traducere: Georg Aescht

15.00 – 16.00

Transilvania din suflet. Ioana Nicolaie despre noul ei roman, Cartea Reghinei. Moderare și traducere: Jan Cornelius.