Mergi la conţinutul principal

Ministrul Culturii și Identității Naționale, în deschiderea Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a participat astăzi, 10 iunie 2019, la deschiderea lucrărilor Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească”, ediția a VII-a, cu tema: Satul românesc, izvor de artă creștină, tradiție și continuitate etnică.

Conferința organizată cu ocazia Anului omagial al satului românesc este un eveniment științific și cultural dedicat patrimoniului spiritual, material și artistic prin care satul tradițional definește identitatea poporului român.

„Atunci când încercăm o definire a identității noastre, alături de limba națională și de istorie, întreaga comoară oferită de satul românesc, pe toate treptele istoriei, se constituie în fundament de netăgăduit și de nealterat. Ne bucurăm, așadar, ca un eveniment precum cel la care participăm astăzi să fi fost gândit ca o reverență culturală în fața iubitorilor artei creștine din toate timpurile și din toate locurile și vă invit, distinși participanți, să ne amintim, cuvintele poetului-filozof Lucian Blaga: «A trăi la sat înseamnă a trăi în zariște cosmică și în conștiința unui destin emanat de veșnicie...», a declarat Valer-Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale.

Deschiderea Conferinței Naționale „Unitate dogmatică și specific național în pictura bisericească” a avut loc la Palatul Patriarhiei, iar lucrările acesteia se vor desfășura pe patru sesiuni: 1) Pictură bisericească, 2) Arhitectură eclezială, 3) Istoria artei ecleziale românești, 4) Conservare-restaurare. În acest context, la eveniment va participa Comisia de Componente Artistice din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.   

Galerie de imagini