Mergi la conţinutul principal

Ministrul Culturii și Identității Naționale, întâlnire pe tema protejării proprietății intelectuale

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a avut astăzi, 5 martie 2019, o întrevedere cu directorul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), Francis Gurry, în cadrul căreia au fost abordate teme legate de importanța protejării proprietății intelectuale, dar și a drepturilor de autor.

Întâlnirea celor doi oficiali a fost una importantă pentru România, în contextul în care țara noastră a depus dosarul de candidatură pentru deschiderea unui Birou extern al OMPI la București. Menționăm că România este singurul stat membru al Uniunii Europene și al Grupului Statelor Centrale Europene și Baltice (din care face parte și OMPI) care a depus o astfel de solicitare, toți acești factori constituind premise importante și favorabile dosarului de candidatură a României.

În contextul în care Directiva Dreptul de autor în Piața Unică Digitală va moderniza cadrul legislativ actual în materie de drept de autor, acest lucru ne va permite să ne îndreptăm, implicit, privirea înspre protejarea proprietății intelectuale cu scopul de a da o voce comunităților creative și de a le încuraja în demersurile lor. Un alt pas important, în care România are rol de pionierat, îl reprezintă predarea disciplinei Educație pentru Drepturile de Proprietate Intelectuală, la nivel de liceu. Astfel, tânăra generație va fi principalul beneficiar al eforturilor depuse până acum, în acest domeniu”, a menționat Valer-Daniel Breaz, în cadrul întâlnirii.

La rândul său, domnul Francis Gurry a salutat activitatea pe care o desfășoară Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), instituție aflată în subordinea MCIN, și l-a felicitat pe Ministrul Culturii și Identității Naționale pentru pașii importanți pe care i-a făcut în ceea ce privește adoptarea Directivei Dreptul de autor în Piața Unică Digitală, un act legislativ care constituie, în momentul de față, unul dintre cele mai dificile dosare aflate în discuție la nivel european.

Facem cunoscut faptul că, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale este una dintre agențiile specializate ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) și are ca atribuții principale dezvoltarea, la nivel internațional, a sistemului proprietății intelectuale care recompensează creativitatea, stimulează inovarea și contribuie la dezvoltarea economică. În prezent, Organizația cuprinde un număr de 191 de state membre, România fiind membru din anul 1969. 

Galerie de imagini