Mergi la conţinutul principal

Participarea Ministrului Culturii la Consiliul Educație, Tineret, Cultură și Sport, de la Bruxelles

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a reprezentat România la sesiunea Cultură şi Audiovizual a Consiliului Educație, Tineret, Cultură și Sport, ce a avut loc astăzi, 21 noiembrie 2019, la Bruxelles.

Consiliul a adoptat Rezoluția privind dimensiunea culturală a dezvoltării durabile, cu scopul de a accentua rolul domeniului cultural în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale UE. Prin acest document, Comisia Europeană este invitată să pregătească, în coordonare cu statele membre, un plan de acţiune privind dimensiunea culturală a dezvoltării durabile, care să fie ulterior integrat în strategia UE pentru punerea în aplicare a Agendei 2030. Ca instrumente imediate, Consiliul Uniunii Europene propune formarea unui grup de experţi care să analizeze şi să evalueze politicile publice ale statelor membre privind dimensiunea culturală a dezvoltării durabile. 

De asemenea, ordinea de zi a reuniunii a inclus şi o dezbatere privind punctele forte, potențialul de inovare și competitivitatea globală ale industriilor culturale, creative și audiovizuale europene. În cadrul intervenţiei sale, ministrul Bogdan Gheorghiu a făcut referire la Declaraţia de la Bucureşti, din aprilie 2019, care a accentuat importanţa promovării sectoarelor culturale şi creative la nivel european.

Ministrul român al culturii a subliniat importanţa asigurării unor condiţii de concurenţă echitabilă, în contextul evoluţiilor digitale, precum şi faptul că „transpunerea și respectarea prevederilor Directivei Dreptul de Autor pe Piaţa Unică Digitală şi ale noii Directive Servicii Mass-Media Audiovizuale deţin un rol major în remunerarea corectă a creatorilor şi în asigurarea vizibilităţii operelor europene”. 

Totodată, Franţa a informat Consiliul cu privire la implementarea Directivei Dreptul de Autor pe Piaţa Unică Digitală. În acest context, România a subliniat importanţa respectării cadrului european în vigoare, în vederea susţinerii jurnalismului de calitate. De asemenea, demnitarul român a amintit că pe durata Preşedinţiei Consiliului UE, România a finalizat acest important act normativ european, unul dintre cele 90 de dosare legislative încheiate în acest mandat.

Agenda reuniunii se poate regăsi AICI.

Galerie de imagini