Mergi la conţinutul principal

Participarea României ca țară invitată de onoare la Leipziger Buchmesse, un succes!

Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, la care România a fost anul acesta invitat de onoare, s-a încheiat duminică, prezența țării noastre fiind unanim apreciată ca un succes. Mii de vizitatori au participat la peste 60 de evenimente și s-au putut întâlni cu peste 40 de autori români, atât la standul național, cât și în diferite spații din Leipzig, în cadrul unor evenimente organizate de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și partenerii săi.

 

Unul dintre cele mai așteptate evenimente a fost spectacolul literar-muzical cu tema „Grenze in der Tasche / Granița-n raniță", ce le-a reunit pe laureata Nobelului literar, scriitoarea de origine română Herta Müller, și pe cunoscuta artistă Ada Milea. Sălile s-au dovedit a fi neîncăpătoare și la seara de proză de la Schauspiel Leipzig și la cea de poezie de la Galerie KUB, iar dialogul lui Mircea Cărtărescu cu scriitorul german de origine iraniană Navid Kermani a blocat timp de o oră culoarele din jurul standului Forum OstSüdOst.

 

Publicul german s-a bucurat și de muzică românească, la concertele oferite de Sașa Liviu Stoianovici/ Balkan Taksim și Subcarpați. Cei din urmă au concertat în cadrul evenimentului intitulat Balkan Nacht, desfășurat la UT Connewitz. Alte momente care s-au bucurat de o atenție sporită din partea publicului german au fost dialogul lui Norman Manea cu Michael Krüger și dezbaterea "Bucureștiul are forma creierului meu", despre Capitala României ca temă / model al inspirației și al imaginației în literatura română contemporană, la care au participat Mircea Cărtărescu, Lavinia Braniște, Filip Florian, Gabriela Adameșteanu și Bogdan Alexandru Stănescu.

 

Evenimentele desfășurate la Târgul de la Leipzig au fost amplu reflectate în presa germană, prin zeci de articole de presă și reportaje radio și TV, prin transmisii în direct pe ARTE ale unor interviuri cu scriitorii români Florin Lăzărescu, Gabriela Adameșteanu și Varujan Vosganian, culminând cu difuzarea în prime-time la principalul jurnal de știri german, Heute Journal de la ZDF, în 16 martie, a unui reportaj despre România și literatura română. 

 

La această ediție a Târgului de la Leipzig, MCIN și partenerii săi i-au invitat pe scriitorii Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Varujan Vosganian, Filip Florian, Cătălin Mihuleac, Andrei Oișteanu, Andrei Pleșu, Doina Ruști, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Andrei Cornea, Cătălin Mihuleac, Denisa Comănescu, Dinu Flămând, Emil Hurezeanu, Florin Lăzărescu, Gabriela Adameșteanu, Ioana Nicolaie, Iulian Tănase, Lavinia Braniște, Matei Vișniec, Nicolae Prelipceanu, Radu Găvan, Claudiu M. Florian, Aura Christi, Robert Șerban, Teodor Dună, Adela Greceanu, Bogdan Coșa, Gheorghe Iacob. Acestora li s-au alăturat scriitori de limbă germană cu origini românești, precum Herta Müller, Cătălin Dorian Florescu, Jan Cornelius, Dana Grigorcea, Iris Wolff, Rodica Drăghincescu, Carmen Francesca Banciu și Traian Pop.

 

Imagini de la Leipzig, realizate de fotograful Mircea Struțeanu, pot fi vizualizate pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii și Identității Naționale și pe cea dedicată participării României la Leipzig, Zoom In Romania.