Mergi la conţinutul principal

Performanță românească în cadrul decernării Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură

Scriitoarea Tatiana Țibuleac, din România, face parte din cei 14 laureați ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) care au fost premiați miercuri, 2 octombrie 2019, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor EUPL 2019 de la Palatul BOZAR, Bruxelles.

Numele scriitorilor care au primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură au fost anunțate de către Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, și Tibor Navracsics, Comisarul European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, în data de 22 mai 2019, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE.

Cei 14 câștigători ai ediției din acest an au fost: Tatiana Țîbuleac (România), Laura Fredenthaler (Austria), Piia Leino (Finlanda), Sophie Daull (Franța), Réka Mán-Várhegyi (Ungaria), Beqa Adamashvili (Georgia), Nikos Chryssos (Grecia), Jan Carson (Irlanda), Giovanni Dozzini (Italia), Daina Opolskaite (Lituania), Marta Dzido (Polonia), Ivana Dobrakovová (Slovacia), Halya Kerosina Shyyan (Ucraina) și Melissa Harrisson (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

Ceremonia de acordare a premiilor a fost precedată de momente de lectură susținute de fiecare autor premiat, momente prin care laureații au sărbătorit valoarea inestimabilă a creației lor, dar și diversitatea vocilor europene.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) recunoaște tinere și emergente talente literare din Europa și evidențiază bogăția literaturii europene contemporane, atrăgând ,totodată, atenția asupra unicității patrimoniului cultural și lingvistic al continentului. Până în prezent, EUPL a fost acordat unui număr de 108 autori din 41 țări în decursul unui deceniu de la instituire.

Galerie de imagini