Mergi la conţinutul principal

A plecat dintre noi Emil Brumaru 

A trecut la cele veșnice Emil Brumaru, unul dintre cei mai mari poeți români contemporani, elogiat de critică și iubit de public. Cu o carieră literară de o jumătate de secol, Emil Brumaru a fost distins cu câteva dintre cele mai importante premii literare românești, precum Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” (2001) pentru Opera Omnia,  Premiul revistei Observator cultural (2011), Premiul Preşedintelui UNITER  (2013).

A debutat în 1970 cu volumul  Versuri, premiat de Uniunea Scriitorilor din România. A publicat de atunci numeroase volume de poezie, corespondență, publicistică, ale căror titluri vorbesc de la sine: Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cîntece naive (1976), Dulapul îndrăgostit (1980), Ruina unui samovar (1983, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor), Fluturii din pandişpan (2003),  Cerşetorul de cafea. Scrisori către Lucian Raicu (2004), Submarinul erotic (2005), Infernala comedie (2005), Rezervaţia de îngeri (2013), Cad castane din castani. Amintiri de ieri şi azi (în colaborare cu Veronica D. Niculescu, 2014). A făcut parte din grupul oniric, în anii 70 ai secolului trecut, alături de scriitori precum Leonid Dimov și Dumitru Țepeneag, de care l-a legat o lungă prietenie.

„S-a impus de la început ca un poet al intimității, al diafanului, cântând în poezia sa ciupercile și fluturii, dovlecii și căpșunile, dulapurile și samovarele, dar mai ales femeia și, cu precădere în vremea din urmă, îngerii. Poezia sa este o pledoarie vitalistă și vibrantă pentru descoperirea sensului vieții în lucrurile aparent banale, cotidiene. Emil Brumaru lasă în urma sa o operă vastă și solidă, prin care și-a asigurat neuitarea.

Cultura română este în doliu zilele acestea. Transmit condoleanțe familiei și cititorilor care l-au apreciat.

Odihnește-te în pace, Emil Brumaru! ”, a transmis Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz. 

Galerie de imagini