Mergi la conţinutul principal

Prejudiciu produs statului român, recuperat

Ministerul Culturii și Identității Naționale a întreprins demersurile legale în vederea recuperării de pe teritoriul Elveției a prejudiciului produs statului român de către un cetățean sârb, recuperând prin decizia de restituire de valori patrimoniale în dosarul nr. PR05.028795-FDA , suma de 95.000 USD, în cadrul procedurii de cooperare judiciară internațională în materie penală.

Astfel, Ministerul Public Central – Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia a dispus admiterea cererii de restituire, ridicarea sechestrului asupra contului poprit şi restituirea în favoarea statului român a disponibilului contului în referinţă, în sumă de 95.000 USD, însoţită de daune-interese, din care au fost deduse comisioanele bancare.

Ministerul Culturii și Identității Naționale are calitatea de reprezentant al statului român în procesul penal privind sustragerea de artefacte din siturile arheologice din Munții Orăștiei (brățări dacice și alte artefacte) și valorificarea acestora peste hotare, fapte care au făcut obiectul dosarului penal nr. 04652/221/2008, judecat în fond de Judecătoria Deva și soluționat definitiv în apel de Curtea de Apel Alba Iulia.

Facem mențiunea că decizia Ministerului Public Central – Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia, este supusă recursului în termen de 30 zile de la comunicare.

Este un semnal extrem de important pentru cei care, de-a lungul timpului, au sustras bunuri ale Patrimoniului Cultural Național pentru a le valorifica în afara granițelor. MCIN a colaborat foarte bine cu instituții importante ale statului român pentru ca astfel de prejudicii aduse țării noastre să fie stopate. Îi felicit pe colegii mei și îi încurajez să lupte în continuare cum au făcut-o în această speță, punând preț nu doar pe dimensiunea financiară a prejudiciului recuperat, ci și pe valoarea reală pe care trebuie să o reprezinte  pentru noi fiecare parte din Patrimoniul României, prin el perpetuându-se esența identității noastre naționale", a declarat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz.