Mergi la conţinutul principal

România, la reuniunea Consiliului informal al miniștrilor culturii

Președinția bulgară a Consiliului UE a organizat reuniunea Consiliului informal al miniștrilor culturii, la Sofia, în perioada 27-28 februarie 2018. România a fost reprezentată de o delegație condusă de domnul Alexandru Oprean, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Tema de discuție, intitulată ”Cultura - o valoare inclusivă pentru UE”, se situează în contextul Comunicării Comisiei Europene "Consolidarea identității europene prin educație și cultură", precum și al Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.

Delegațiile statelor membre și-au exprimat poziția cu privire la modalitățile în care se poate asigura o cooperare mai bună între cultură și alte domenii de acțiune. De asemenea, a fost dezbătut potențialul deținut de tineri în promovarea valorilor europene prin intermediul culturii.

Reprezentatul României a subliniat rolul culturii în construirea și afirmarea identității locale, precum și în întărirea coeziunii sociale. Totodată, acesta a accentuat importanța sprijinirii sectoarelor culturale și creative și a mobilității artiștilor.

Oficialul român a subliniat însemnătatea sectorului cultural pentru România în perspectiva proiectelor asumate de către Guvernul României, respectiv Sezonul România-Franța, Festivalul Internațional de Artă Europalia, Președinția Consiliului UE în 2019, precum și Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2021.

În încheiere, făcând apel la un efort comun și la abordarea provocărilor în spiritul valorilor europene, demnitarul român a declarat: "Să rămânem puternici și uniți pentru generațiile viitoare și să gândim cu adevărat la ceea ce avem acum de făcut pentru a le oferi un viitor mai bun!".

În continuarea acestei reuniuni, delegația României participă și la cea de-a opta reuniune a miniștrilor culturii din statele membre ASEM, ce are loc la Sofia în perioada 28 februarie - 2 martie 2018.

Galerie de imagini