Mergi la conţinutul principal

România pregătește implementarea proiectului UNESCO ”CDIS – INDICATORI CULTURALI PENTRU DEZVOLTARE”

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) au demarat acțiunile pregătitoare în vederea implementării proiectului UNESCO Indicatori Culturali pentru Dezvoltare (CDIS – Culture for Development Indicators).

Prima întâlnire dintre reprezentanții UNESCO, MCIN și INCFC a avut loc joi, 18 ianuarie 2018, cu această ocazie fiind conturat calendarul de implementare a proiectului. Proiectul CDIS reprezintă un set inovator de instrumente care permite construcția și analiza unui număr de 22 de indicatori ce relevă contribuția multidimensională a culturii în procesele de dezvoltare. Acești indicatori sunt grupați în jurul a 7 sectoare de activitate/dimensiuni de dezvoltare durabilă. CDIS va permite, pentru prima dată în România, măsurarea contribuției culturii la procesele de dezvoltare durabilă, din diverse perspective: economie, educație, guvernanță, participare socială, egalitate de gen, comunicare și patrimoniu. Cu ajutorul său se va putea creiona „ADN-ul cultural” al României.

Implementarea proiectului la nivel național va permite generarea acestui „ADN al culturii” în România, care va reprezenta un set de date multisectoriale și o abordare integratoare care vor ilustra impactul culturii asupra societății. Noile seturi de date vor completa imaginea și rolul culturii conturate deja de Barometrul de Consum Cultural și de o serie de studii și cercetări elaborate de INCFC. În egală măsură, setul de indicatori va constitui un instrument prețios în fundamentarea politicilor publice sau a diverselor documente strategice la nivelul MCIN.

Proiectul este inițiat în baza Articolului 13 (Integrarea Culturii în Dezvoltarea Durabilă) al Convenţiei asupra protecţiei şi promovării diversităţii expresiilor culturale, adoptată la Paris la 20 octombrie 2005, la care România  a aderat prin Legea nr. 248/ 2006.