Mergi la conţinutul principal

România, reprezentată la Bienala de Arhitectură de la Veneția cu un proiect care definește spațiul dintre blocuri ca un spațiu al libertății

Proiectul Mnemonics, care va reprezenta România la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, a fost prezentat oficial publicului luni, 19 februarie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale la Biblioteca Națională a României. Cu această ocazie a avut loc și festivitatea de premiere a proiectelor clasificate pe primele trei locuri, în urma desfăşurării concursului naţional, premiile în bani fiind oferite de Uniunea Arhitecților din România.

La eveniment au participat domnul Alexandru Oprean, secretar de stat în cadrul Ministerul Culturii și Identității Naționale, domnul Béla Dan Krizbai, vicepreședinte ICR, doamna Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecților din România, domnul Attila Kim, comisarul României la Bienala de la Veneția, și membrii echipei Mnemonics, care va reprezenta România, respectiv Romeo CUC (coordonator), Mihai GHEORGHE (art director), Irina Petra GUDANĂ (comunicare), Roxana POP (graphic design), Raluca SABĂU (design) și Vlad TOMEI (copywriter).

”Din anul 1938, cu mici excepții, România a participat la toate edițiile Bienalei de Artă și Arhitectură cu expoziție proprie (...) Pentru domeniul arhitecturii, Bienala de la Veneția este cel mai important eveniment la care participă România”, a declarat Attila Kim, comisarul României la Bienala de la Veneția.

”Eforturile instituționale necesare acestui proiect au fost pe măsură și mă bucur că toate instituțiile implicate au avut o strânsă colaborare (...) Au fost 25 de proiecte depuse și după două etape de jurizare avem astăzi un câștigător, respectiv Mnemonics. Am văzut proiectul și m-am regăsit în el, am regăsit copilul din mine.  Este un spaţiu al copilăriei acest proiect; al copilăriei omului de ieri, de astăzi şi al copilului de mâine cu siguranţă. Spaţiul dintre blocuri va rămâne spaţiul nostru al copilăriei, un spaţiu al nostalgiei, un spaţiu al visării, un spaţiu în care fiecare dintre noi a investit speranţă pentru ceea ce va urma (...) România duce la Veneția artiști tineri, ca Adrian Ghenie, și artiști consacrați, ca marea doamnă Geta Brătescu, arhitecți tineri și arhitecți consacrați. Asta nu face decât să consolideze poziția noastră pe eșichierul cultural european și nu numai, ci și să transmită Europei faptul că avem ce să promovăm, avem ce să dăm acestui dialog cultural între popoare, într-o Europă care are nevoie de această apropiere prin cultură", a declarat secretarul de stat Alexandru Oprean. Acesta a adăugat că participarea României la Bienala de Arhitectură de la Veneția trebuie privită într-un context mai amplu, extins pe următorii cinci ani, care cuprinde Centenarul Marii Uniri, Sezonul România-Franța, asumarea președinției Consiliului UE, Festivalul Internațional de Artă ”Europalia” și proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021.

”Constant cu bucurie că tinerii noștri arhitecți nu se uită spre trecut cu mânie ci cu înțelegere și cu dorința de a schimba ceea ce a fost greșit, dar mai ales cu speranța că vor reuși să transforme spațiul construit din România într-un loc în care să nu mai existe alienare socială și care să însemne acasă pentru fiecare cetățean”, a declarat vicepreședintele ICR Béla Dan Krizbai. De asemenea, acesta a apreciat ca "remarcabil" faptul că ”de câţiva ani Bienala de la Veneţia este menţionată şi în programul de guvernare, ca unul dintre obiectivele unei reprezentări demne a ţării noastre pe plan internaţional, cu atât mai mult cu cât în acest an marcăm Centenarul Marii Uniri”.

”Bienala de anul acesta este mai puțin despre estetică și mai mult despre etică (...) Va fi o luptă nu a arhitecților și a proiectelor de arhitectură, va fi o demonstrație a generozității, a culturii, a diversității. Sarcina tinerilor arhitecți va fi extrem de dificilă”, a declarat președintle UAR, doamna Ileana Tureanu.

Proiectul Mnemonics pune în discuție funcția social-culturală a spațiului liber al orașelor românești. Conceptul Mnemonics, într-o abordare scenografică, descrie un vast teritoriu al libertății mai multor generații din România – libertatea de mișcare, libertatea intenției și a imaginației, libertatea reaccesării amintirilor copilăriei și a reaproprierii aspectelor sale ludice maturității. Esența Mnemonics constă într-o viziune optimistă, fără nostalgie, asupra spațiului dintre blocurile orașelor din România care așteaptă impulsul contemporan pentru viitor. Mai multe detalii despre proiect găsiți la adresa www.mnemonics.ro .

Bienala de Arhitectură de la Veneția este un eveniment internațional de mare prestigiu ce ilustrează un dialog cultural de mare amploare între țările lumii. Acesta se va desfășura în perioada 26 mai – 25 noiembrie 2018, cu previzionare pentru specialiști și presă în zilele de 24 și 25 mai 2018.

Organizatorii reprezentării României la cea de-a 16-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură– la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.

Galerie de imagini