Mergi la conţinutul principal

Un scriitor român printre laureaţii Premiilor UE pentru Literatură în 2016

Pe lista celor 12 laureați din acest an ai Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură se află şi scriitorul român Claudiu M. Florian, premiat pentru cartea Vârstele Jocului. Strada cetății

Cea de-a opta ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură va avea loc în seara zilei de 31 mai 2016, la Concert Noble din Bruxelles, în prezența Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, a doamnei Silvia Costa, președintele Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European și, totodată, în prezenţa unor reprezentanți ai Președinției olandeze a Uniunii Europene.

Pe lista câştigătorilor se mai află: Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia şi Herţegovina); Christophe Van Gerrewey (Belgia); Antonis Georgiou (Cipru); Bjørn Rasmussen (Danemarca); Paavo Matsin (Estonia); Selja Ahava (Finlanda); Nenad Joldeski (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei); Benedict Wells (Germania); Gast Groeber (Luxemburg); Jasmin B. Frelih (Slovenia) şi Jesús Carrasco (Spania).

Premiul Uniunii Europene pentru literatură (EUPL) se acordă anual, începând cu 2009, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune din fiecare țară participantă la competiție (țările participante sunt selectate anual, prin rotație). Obiectivul acestui premiu, finanţat prin programul Europa Creativă, este de a pune în prim plan creativitatea, diversitatea şi bogăția literaturii europene contemporane, de a promova circulația literaturii în Europa și de a spori interesul la nivel naţional pentru opere literare din alte ţări europene.

Fiecare câștigător primește un premiu de 5.000 de euro. De asemenea, autorii beneficiază de promovare şi vizibilitate internațională la cele mai importante târguri de carte din Europa, inclusiv cele din Frankfurt, Londra și Paris.

Mai multe informaţii despre acest premiu sunt disponibile pe pagina de internet a EUPL. Totodată, puteţi consulta fragmente din cartea Vârstele jocului. Strada Cetăţii de Claudiu M. Florian aici şi referințe critice aici.